hixsplit Hírek

Korábbi hírek: 4321

Az utolsó hét hír elérhető ATOM feed-en keresztül

Egy újabb pont valósult meg az augusztus elején kitűzött célok közül: működik az ATOM feed a híroldalon. Mindig az utolsó hét hír bevezetője olvsaható ezen médiumon keresztül. Hogy miért nem RSS? Mielőtt nekiálltam implementálni ezt a featuret, szétnéztem kicsit a feed-ek között; mik a lehetőségek, verziók, kompatibilitás, időállóság, bővíthetőség stb. És úgy tűnik, hogy az ATOM jár a legjobb úton a szabványosítás felé. A 4287-es RFC szépen definiálja az XML struktúrát, a lehetőségek tágak, a felépítés logikus. Nagy előnye az RSS-sel szemben, hogy szabványos XML névterekre épül, ezért korlátlul bővíthető.

Teljesen új design a láthatáron

Erőt vettem magamon, s elkezdtem végre valahára az új design kialakítását. El akarok már szakadni az ósdi layouttól, táblázatoktól, és a cseppet sem szemetgyönyörködtető honlaptól. Az utóbbi hónapokban szert tettem egy kevés CSS tapasztalatra, s bár még mindig mérföldekre vagyok a profiktól, valamint a böngészők egyedi nyűgjeit sem ismerem, ennek ellenére úgy gondolom, hogy meg tudok bírkózni a feladattal.

Kódolási problémák

2005 november elején a HIX listák listserv alapokról mailman listakezelő szoftver alá kerültek át. Ezzel egyidőben sajnálatos módon bizonoyos Fotexnetes mail szerverek átalakítják a rajtuk keresztül haladó 8 bites kódolású leveleket Quoted-Printable formátumúra. Ez pedig ahhoz vezetett, hogy a hixsplit nem ismeri fel a digestben az üzenetek kezdetét s végét (a log-ban — ha be van kapcsolva — ilyenkor az "Oops nem kaptam semmit" hibaüzenet keletkezik).

Debian repository átszervezés

FIGYELEM! Átszervezésre került a Debian repository felépítése. Feltétlenül frissítsd a sources.conf-odat az alábbiak szerint:

deb http://www.hixsplit.hu/debian/ stable hixsplit

Ahol a stable helyére illesztd be a disztribúciód kódnevét, vagy a mindenkori szimbólikus linkek (stable/testing/unstable) egyikét.

Új kiadás! v1.8.1

Új release, kijött a program 1.8.1-ös verziója. Vele együtt elkészült a friss Debian csomag is (RPM még mindig nincs). Amiért szükség volt az új kiadásra: bug a darabolt levelek Date fejlécében.

Új kiadás! v1.8.0

Milestone! Új release, kijött a program 1.8.0-ös verziója. Vele együtt elkészült a friss Debian csomag is. (Az RPM még várat magára.) A legfontosabb változás egy bugfix: A darabolt levelek első sora "From " RFC szerint nem tartalmazhat időzónát, ezt a Pine MUA meg is követeli, éppen ezért ott az egész mbox file egy darab levélnek látszott darabolás után. A hibát felfedezte Nagy Gábor GURU-társ, köszönet a reportért!

Ismét működik a levelezőlista

Hosszú idő után végre ismét működik a hixsplit-users levlista, vele együtt a webes archívum is. Ezzel párhuzamosan a Fórum mint olyan megszűnik létezni; na nem mintha az utóbbi négy hónapban működött volna... Nem tervezem áthozni az új szerverre, a keresőrobotokon kívül nem használta senki sem.

Frissült a publikus kulcsok oldal

Frissült a publikus kulcsok oldal, Fraller János régi kulcsát visszavonta, ezzel egyidőben elérhetővé tette az újat.

Hardver problémák merültek fel

Először is elnézést, hogy ilyen soká frissítettem a hírek oldalt, holott már lett volna mit beleírkálnom. Leglényegesebb, hogy az oldal alapjául szolgáló hardware úgy látszik bemondta az unalmast. Teljes mértékben megbízhatatlanul kezdett el működni, kb. egy hete. A következők a tünetek: újraindítás után kb. húsz percig megy minden jól, majd utána megszakad mindennemű kapcsolat a külvilággal a hálózati interface-szen. Majd úgy napjában talán háromszor négyszer visszatér belé az élet, akkor tíz percig elréhető, majd ismét lehal. Cseréltem már benne hálókártyát, leteszteltem a memóriát, a hűtőventillátorok forognak és hűtenek, sem a processzor sem a winchester sem a NIC chip hőmérséklete nem melegebb 35 celsius foknál.

Elkészült az új RPM csomag

Elkészült a frissített RPM is, 1.7.5-2 verzióval. Ezen kívül frissült az RFK.

Új revision a Debian csomagból: v1.7.4-4

Ismét változott valami, ami miatt szükség volt az új 1.7.5-4-es verzió kiadására. Eltűnt ugyanis a Felado mező végén álló [ország] string, így a hixsplit picit megbolondult és sorra dobta el azokat a leveleket, amelyek írói nem regisztrálták a valós nevüket a HIX-en. Újabb haxolás eredménye képpen most már helyreállt a rend.

Hibás anti-spam dekódolási miatt új kiadás

Éppen írtam a GURUba, hogy frissítse mindenki a hixsplit-ét a legújabb verzióra, hogy ne legyen gond a megújult Anti-SPAM dekódolással, mikoris levelet kaptam HIX Józsitól, hogy a pénteki digestek ,,hibásan'' mentek ki, nem egészen így akarta a kódolást. Az új (még újabb) szintaxis szerint ugyanis, az e-mail címek kukac utáni részében (domain) a rendszer totálisan megcseréli/tükrözi a karaktereket. Kis hackeléssel implementáltam az új featuret, így most kiadtam az 1.7.5-3-as hixsplit deb-et.

Jobb HTML levél felismerés az új kiadásban

Új Debian release, 1.7.5-2. Változások listája:

  • HIX Józsi által átgyúrt Anti-SPAM címek dekódolása
  • Jobb HTML levélfelismerés

Letöltés

Jobb RFC kompatibilitás

Új release, kijött a program 1.7.5-ös verziója. Vele együtt elkészült a friss Debian és RPM csomag is. Változások listája:

  • RFC kompatbilissé tett fejlécek (Date és X-Hix...)
  • rövidített Message-ID mező szintén a fejlécben

Irány a letöltés oldal!

Debian csomagfüggőség-változás

Új debian csomag, 1.7.4-3. Friczy felhívta a figyelmem, hogy a sid és sarge disztribúciókban megváltozott az MD5-ös perl library csomagneve; frissítettem a függőségi listát.

Korábbi hírek: 4321