Az utolsó hét hír elérhető ATOM feed-en keresztül

Szerző: LiRul 2007. szeptember 8. 22:12 — szombat

Egy újabb pont valósult meg az augusztus elején kitűzött célok közül: működik az ATOM feed a híroldalon. Mindig az utolsó hét hír bevezetője olvsaható ezen médiumon keresztül. Hogy miért nem RSS? Mielőtt nekiálltam implementálni ezt a featuret, szétnéztem kicsit a feed-ek között; mik a lehetőségek, verziók, kompatibilitás, időállóság, bővíthetőség stb. És úgy tűnik, hogy az ATOM jár a legjobb úton a szabványosítás felé. A 4287-es RFC szépen definiálja az XML struktúrát, a lehetőségek tágak, a felépítés logikus. Nagy előnye az RSS-sel szemben, hogy szabványos XML névterekre épül, ezért korlátlul bővíthető.

A feed egy statikus XML fájl, mindig csak akkor frissül, amikor létrejön egy új hír. S mivel nem várható túl sok esemény, ezért a feed-olvasó programodat lehetőleg úgy állítsd be, hogy naponta maximum egyszer töltse le az XML-t.

Egy kis technikai érdekesség: mint korábban írtam a hírekhez kitaláltam egy saját XML struktúrát, s így tárolom a bejegyzéseket, ellátva különféle meta-adatokkal. Mivel az ATOM is egy XML fájl, adott volt a lehetőség arra, hogy egy XSL template segítségével állítsam elő az ATOM formátumát. El is készítettem az XSL fájlt, mely összesen harmincnégy soros lett, s kiválóan ellátja feladatát. Az adat XML-ből és az XSLT-ből az xsltproc(1) készíti el az ATOM feed XML struktúráját.